x

Sørum bygdebok, bind 1: Lørenfallet, Vølneberg og Fosserud kretser


Dette bindet inneholder historia til bosteder og næringsliv i den nordøstre delen av Sørum. Det omhandler de tidligere Vølneberg og Fosserud kretser, samt den delen av Sørum krets som omfatter Lørenfallet med områdene like nord for tettstedet, på gardsområdene til Gjester, Norum, Skea og Løren. Dette området dekkes av gardsnumra 1 til 30, med unntak av gardsnummer 16 Berg, og gardsnummer 28 og 29 Blakersund og Imshaug. Disse gardene sogner mer til Sørumsletta og tas med i bind 2. Imshaug og Blakersund var planlagt tatt med i bind 1, og omtales derfor kort sist i dette bindet.

Ei målsetting med ei bygdebok er at den skal inneholde alle bosteder og alle som har bodd i det området boka dekker. Alle bosteder vil si alle bosteder fra 1600-tallet og fram til 1900-tallet. De eldste bostedene, det vil si de gamle gardene, har historie som går langt bakenfor 1600-tallet. Denne er også redegjort for. Middelalderhistoria er skrevet av Fredrik Bjørge, og hans bidrag er avsnitta med ”middelalderen” i overskrifta, samt tabeller fra 1600-tallet. Dette gjelder opplysninger om garder som en sikkert veit var ryddet i middelalderen og tidligere. Det kan ha vært flere bosteder fra tidligere hundreår og tusenår som vi ikke kjenner i dag. Slike kan framkomme ved nye arkeologiske undersøkelser eller nye kildeundersøkelser, men per i dag kjenner vi ikke sikkert flere enn dem som er omtalt.

Boka er gjennomillustrert med bilder fra Sørum kommunes bildesamling, gamle bilder innlevert i forbindelse med innsamling av materiale til boka og  helt nye bilder tatt av bildredaktøren, Anders Henriksen.

850.00  NOK


OMTALE:your name*

email address*

comments*
You may use these HTML tags:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

verifiseringskode*
 
comment note